Ο Μόλυβος

Η Μήθυμνα (αρχαία ονομασία) ή Μόλυβος κατά τους Βυζαντινούς χρόνους βρίσκεται στο ΒΑ άκρο της Λέσβου. Αυτός ο πανέμορφος παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός απέχει 64χλμ από την πρωτέυουσα του νησιού Μυτιλήνη και είναι... ένας τόπος μαγικός. Καθώς εμφανίζεται μπροστά σου ξαφνικά μετά την τελευταία στροφή του δρόμου στεφανωμένος με το μεσαιωνικό του κάστρο και τα σπίτια του να κατηφορίζουν στο γραφικό λιμανάκι νιώθεις να σου κόβεται η ανάσα από την τόση ομορφιά. Και κάθε φορά η ίδια αίσθηση, το ίδιο δέος, γιατί ο τόπος αυτός είναι μοναδικός. 

Απ’ όπου κι αν ξεκινήσεις να τον περιδιαβαίνεις ο Μόλυβος σ’αφήνει πάντα έκθαμβο. 
Πλακόστρωτα καλντερίμια, πετρόχτιστα σπίτια, στοές, κληματαριές και μπουκαμβίλιες, το σαλγκίμι να σκεπάζει τους δρόμους της παραδοσιακής αγοράς και τα μαγαζάκια με τις πραγμάτιες τους να στολίζουν τους δρόμους. Παραδοσιακά καφενεδάκια με κρεμαστές ταράτσες ν’ αγναντεύουν το γαλάζιο του Αιγαίου ενώ οι ντόπιοι καλοσωρίζουν την ημέρα με καφεδάκι και κουβεντούλα. 

Ανεβαίνοντας το δρόμο για το Κάστρο θα συναντήσεις γειτονιές με αυλές γεμάτες λουλούδια και σπίτια να στέκουν κοντά το ένα στο άλλο σα να σχηματίζουν άλλο ένα του τείχος, κάνοντας τους αέρηδες να γλυστρούν απαλά επάνω τους αφήνωντάς τα αλώβητα στο πέρασμα του χρόνου. Η ιστορία μόνιμος σύντροφος σε κάθε στενό όπως και η συνεχής αίσθηση ότι βρίσκεσαι ανάμεσα σε δυο κόσμους, το σύγχρονο κι έναν αλλοτινό. 
Το Κάστρο, πρόσφατα ανακαινισμένο, στέφει τον οικισμό με μεγαλοπρέπεια. Η θέα από ψηλά είναι αξεπέραστη. Όλο το χωριό απλώνεται γύρω του. Το κόκκινο των κεραμοσκεπών με το μολυβί της πέτρας εναρμονίζονται απόλυτα με το μπλε της θάλασσας και το πράσινο του βουνού. Το φως αντανακλά στις επιφάνειες και διαχέεται ενώ κάθε ηλιοβασίλεμα είναι μοναδικό με άλλα χρώματα κι άλλο φως. 

Κατηφορίζοντας τα καλντερίμια προς το λιμάνι μαγεύεσαι από τη μεγαλοπρέπεια των νεοκλασσικών σπιτιών. Αυτές οι υπέροχες κατοικίες, δημιουργήματα της άρχουσας αστικής τάξης των αρχών του 19ου αιώνα, με τ’αετώματά τους και τις γυψινες διακοσμήσεις τους, σου χαρίζουν μαγικές εικόνες της νεότερης ιστορίας μας μέσα από την κλειδαρότρυπα του χρόνου. 

Το γραφικό λιμάνι αποτελεί όχι μόνο ένα τουριστικό αξιοθέατο αλλά κι έναν ζωτικής σημασίας τόπο για τον ντόπιο πληθυσμό αφού η αλιεία αποτελεί βασικό παράγοντα της οικονομίας του. Ψαρόβαρκες, τράτες και γρι-γρι συνυπάρχουν αρμονικά με ψαροταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια με φόντο το επιβλητικό Κάστρο, κατάφωτη κορωνίδα στην κορυφή του χωριού. 
Αυτός είναι ο Μόλυβος, η συμβίωση του παλιού με το νέο, η απαράμιλλη ομορφιά και η αίσθηση μια βουτιάς στο χρόνο, η καθημερινή επαφή με τη μαγεία μιας αλλοτινής εποχής σε παρόντα χρόνο.